DE MISSIE

 

De Missie

Het 535e squadron van de 381e Bombardment Group (BG, ook wel Bomb Group genoemd) van het Achtste Luchtmacht vertrekt 's morgens vanaf vliegveld Ridgewell in Engeland met de opdracht het Duitse Leverkusen te bombarderen. Ze zijn nog slechts enkele minuten van hun bestemming verwijderd als een van de Boeings, de B-17G Mission Belle, geraakt wordt door Duits luchtafweergeschut. De tienkoppige bemanning slaagt er in hun bommenlading af te werpen en tracht dan zo snel mogelijk terug te keren naar de basis in Engeland.

De missie VIII Bomber Command (BC) 145 op 1 december 1943 bestond uit twee delen: naar de industriegebieden van Leverkusen en naar Solingen in Duitsland.

Het eerste deel was een gecombineerde aanval van 221 B-17's van de 1st Bombardment Division (ook wel Bomb Division genoemd), met elf BG's, waaronder BG 381 met 27 toestellen. Hoofddoel was Leverkussen, maar wolken belemmerde het doelwit, zodat het grootste deel van de divisie, 212 B-17's, naar het tweede deel werd gestuurd, Solingen.

Ridgewell England

Leverkusen en Solingen

Logo van de 381e Bomb Group

Logo van het 535e Squadron