Lezingen

Leden van het Stichtingsbestuur geven met enige regelmaat power-point presentaties over de crash van de ‘Mission Belle’ op 1-12-1943 bij ‘Het Zwaantje’, in het Boveneinde van Nieuw-Lekkerland. Ook de belevenissen van de bemanning en van de toegestroomde omwonenden komen dan ter sprake. De première was op 22-3-2017 voor de Historische Vereniging West Alblasserwaard. Onder grote belangstelling werd daar het eerste exemplaar van het gedenkboek, samengesteld door Mevr. Barry Ouweneel-van Dam aan Burgemeester van der Borg overhandigd. De onthulling van een parachute, gevonden tijdens de berging van het vliegtuig in 1955, onderstreepte het historisch belang van een Memorial.

Opmerkelijk is dat tijdens de presentaties zich steeds weer nieuwe ooggetuigen melden. Zoals recent  iemand die de laatste ronde van de ‘Mission Belle’ nog haarscherp op het netvlies had staan; die ook de bemanningsleden had zien liggen op de boerderij van Jan de Jong.  Op die laatste ronde van de ‘Mission Belle’, die aan de crash voorafging wordt uitvoerig ingegaan. Het is gelukt om aan de hand van informatie van ooggetuigen, het traject ervan nauwkeurig te reconstrueren. Het was een dramatisch moment, toen de gezagvoerder, Harland V Sunde het besluit tot een noodlanding op de Lek moest nemen.


Zo moet de Mission Belle er uit hebben gezien op basis van rapporten met kleurcoderingen.


Zo moet de Mission Belle er uit hebben gezien in de laatste momenten van haar vlucht op basis van het after action report.

Helaas verloren 3 bemanningsleden het leven tijdens de crash (2) en het felle luchtgevecht (1) dat er aan voorafging. Ooggetuigen weten nog van de berging van de slachtoffers. Twee van hen werden geborgen in 1944, vlak bij de plaats waar nu het Memorial wordt geplaatst.

Eerder zijn er al verschillende presentaties gegeven, zoals  voor de omwonenden van de plek waar het Memorial wordt geplaatst, op basisscholen in Lekkerkerk en Nieuw-Lekkerland en voor de plaatselijke Ondernemersvereniging. Seniorengroepen zijn vooral geïnteresseerd omdat oorlogsherinneringen bij hen veel herkenning oproepen.

Voor het eerste halfjaar 2018 staan er nog meerdere presentaties op het programma, o.a. in Liesveld (PCOB), Alblasserdam/ Kinderdijk, Lekkerkerk en Ottoland.

Belangstellenden voor een presentatie kunnen zich melden bij het secretariaat (zie contactformulier).

Kees Stam 27-2-2018