Symboliek gedenkteken

Uitganspunt voor het bestuur was dat het gedenkteken niets aan de verbeelding moest overlaten.
Het moest een gedenkteken worden waardoor in één oogopslag duidelijk was waar het over ging.
Dat was bij de selectie uit de verschillende ontwerpen die gemaakt zijn het belangrijkste criterium. De keuze is uiteindelijk gevallen op het ontwerp van Den Hollandsche Gedenktekens uit Elst.

https://www.denhollandsche.nl/memorial-mission-belle-b17g/

In het gekozen ontwerp is duidelijk zichtbaar dat het om een vliegtuig gaat. Daarbij is getracht om zo goed mogelijk de uitstraling van de B-17G te benaderen. Uit de positie van het vliegtuig en de geringe hoogte is af te leiden dat het vliegtuig crasht.

De drie zuilen waar het vliegtuig aan bevestigd is, zijn gemaakt van zwart marmer. Dat is een materiaal wat veel gebruikt wordt voor gedenktekens op begraafplaatsen.
De gekartelde bovenkant van de zuilen symboliseert dat het leven van 3 bemanningsleden afgebroken is. Op ieder van deze drie zuilen staat een foto van één van de drie omgekomen bemanningsleden.

Als u straks voor het gedenkteken staat dan kijkt u door het gedenkteken heen naar de krib (strekdam), waar de B-17G uiteindelijk neergekomen is. Om de krib in het ontwerp terug te laten komen wordt het ontwerp op de bodem afgewerkt met basaltkeien.

Op de 4 zwerfkeien komt informatie over de:

• 10 bemanningsleden, waarvan er 3 de missie niet overleefden;
• Missie van de vlucht;
• De redding na de crash;
• De krijgsgevangenschap.

Om bezoekers de mogelijkheid te geven kennis te nemen van het hele verhaal wordt er een QR-code opgenomen. Via deze code wordt de geïnteresseerde bezoeker naar de website www.missionbelle.nl geleid waar veel meer informatie te vinden is.